Михаил Околийски: Средствата за здравеопазване ще бъдат заделени за конкретни дейности в извънболничната помощ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според данните, с които разполагаме, само 38% от хората, които задължително трябва да си направят профилактичен преглед, го правят при общо практикуващия си лекар. Това означава, че комуникацията някъде се къса, тъй като профилактичният преглед е в интерес на хората. Това каза в „Денят започва“ Михаил Околийски, председател на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му в здравната система липсва диалог между правителството, здравното министерство и хората.

„Средствата за здравеопазване ще бъдат заделени за конкретни дейности в извънболничната помощ. Тя е с най-голямото увеличение – 24%“, коментира той. 

Околийски уточни, че става въпрос за повече пари за направления, за медико диагностични дейности, повече услуги за бременни жени, за майките и бебетата им.

Той посочи, че трябва да се навакса с имунизационния календар, защото има спад за традиционните ваксини при децата и има риск от избухване на морбили, и на др. заразни заболявания. 

„Анализ показва, че от 2013 г. досега е нараснал 2 пъти бюджетът на здравеопазване, но въпреки това българите не са по-здрави. Това е така, защото не е ефективно лечението и прилагането на лекарствата, също така 44.5% от хората доплащат от джоба“, допълни председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад