Мила Георгиева: Решението на САЩ е огромен шамар за България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера САЩ наложиха за първи път санкции на български граждани. Санкциите от САЩ са по закона "Магнитски" в глобалния му вариант. Това заяви в "Още от деня" Мила Георгиева, ръководител на неправителствената организация "Център за приложно-правни изследвания и практики".

Тя обясни, че първият вариант на този закон от 2012 година касае само Русия. През 2016 г. Сенатът приема разширен глобален вариант на този акт, като на 20 декември 2017 г. президентът Тръмп е подписал изпълнителната заповед, с която  стартира този закон.

"Това решение на САЩ е огромен шамар за България, защото преди това този акт е прилаган спрямо Русия за убийството на Магнитски - адвокат, който е бил арестуван, пребит, бил е една година в затвора, след което е починал. Прилаган е спрямо военни от Мианмар. Прилаган е спрямо Саудитска Арабия и като инструмент за натиск срещу Китай, срещу чеченци и накрая срещу България. Това е ужасно лош етикет за държавата ни", отбеляза Георгиева.

Тя не се съгласи, че санкциите са насочени срещу правораздавателната ни система, като посочи, че докато случаят "Пеевски" се разработва отдавна от НПО-та, включени в битката между двамата медийни олигарси, случаят с Божков е извън тази борба.

Случаят с Божков е на базата на доказателствата, които българската прокуратура има и работи с делата, които е образувала в Специализираната прокуратура срещу него. Прокуратурата ни работи в тясно сътрудничество с американското Министерство на правосъдието. В момента у нас е втори американски прокурор, с когото си взаимодействат много добре, каза още Мила Георгиева и попита:

"Този корупционен процес е много цялостен и сегментиран в различните сегменти на властта. Къде тук е Иван Гешев в цялото обвинение, когато той първи посегна на такъв олигарх като Божков от такъв разряд? Къде тук има упрек?"

Специализираното правосъдие в България действа вече от 10 години. Там се извършва страшно много работа. За 2020 г. 46 прокурори са приключили 340 дела срещу 5590 лица. Тя обясни, че на следващото ниво се стига до отлагане на дела, които не могат да бъдат спечелени. В момента сме свидетели на разбъркване на системата, за да може в този хаос делата да пропаднат за дълго време. Много дела умират по давност или не приключват, както трябва.

Мила Георгиева призна, че Прокуратурата не е дала отговор на много въпроси от обществен интерес. Отговори дължи цялото правосъдие. Проблемите в Прокуратурата са само част от проблемите на съдебната система.

Бившият прокурор коментира разговора в студиото на "Още от деня" с Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. "Онемях от информацията, изнесена от преждеговорившите". Остава въпросът откъде имат допуск до тази информация. Ако тези хора се борят за право и ред, както твърдят, с подобни мерки ли ще възстановяват правовия ред в държавата, като нарушават закона? Нарушение на закона е разпространението на класифицирана информация, категорична беше тя.

Вижте целия разговор във видеото.