Милен Керемедчиев: Путин исторически постави под съмнение съществуването на Украйна като държава

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Руският президент Владимир Путин призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Украйна за независими. Той подписа укази, с които нареди изпращането на военни в Източна Украйна, които да изпълняват т. нар. "миротворчески функции" в Луганск и Донецк. Путин предупреди, че ако бойните действия в Донбас не бъдат прекратени, отговорност за последствията ще носи "режимът в Киев".

Според CBS руските полеви командири край Украйна са получили нареждане за инвазия и вече изготвят конкретни планове.

Американският посланик в ООН предупреди в писмо, че Русия е изготвила "черен списък" на лица, които подлежат за ликвидация или изпращане в лагер след нахлуване в Украйна. Москва отхвърли твърдението като измислица.

Военният министър Сергей Шойгу посочи изявление на Володимир Зеленски, че Украйна иска да си върне статута на ядрена страна.

“Аз изгледах внимателно изказването на президента Путин и то беше на смразяващо със своята решителност, с много хладнокръвните нападки към Украйна. Всъщност той исторически постави под съмнение съществуването на Украйна като държава. Този тип изказване показва, че Путин не заплашва една или друга област на Украйна, той заплашва териториалната цялост на Украйна, защото не приема, че тази държава исторически трябва да съществува”, каза в студиото на “Денят започва” международният анализатор и бивш външен министър Милен Керемедчиев.

Според него с признаването на Донецк и Луганск “Путин затваря страницата, която в момента беше отворена още през 2014 година с признаването на Крим”.

“Това е един и същи сценарий - сценарият, който беше в Крим, сега с повтаря едно към едно с  Донецк и Луганск”, отбеляза анализаторът.

За Керемедчиев целта на руския президент е създаването на буфер между териториално най-близкото на крило НАТО в Полша и Прибалтийските държави и Русия.

Какво още каза Милен Керемедчиев в коментара си вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад