Проф. Габровски: Зеленият сертификат не беше сериозен инструмент за контрол у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Епидемиологичната ситуация е по-благоприятна и е нормално е да отпадат мерки. Лека-полека, предпазливо се връщаме към един по-нормален живот. Това каза в "Денят започва" проф. Николай Габровски - началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ "Пирогов".

Според проф. Габровски, зеленият сертификат у нас не е представлявал сериозен инструмент за контрол, какъвто е трябвало да бъде.

Когато той не върши тази работа, естествено няма как да ни помага за защита, допълни неврохирургът.

Чисто психологически идеята, че ние отново ще се върнем към нормален живот, е изключително важна. Въпреки това нямаме основание да се напълно спокойни - нито пандемията е приключила, нито знаем какво точно ни очаква, продължи той.

“Тоест ние, макар и правейки планове за бъдещето, трябва да останем предпазливи, подчерта проф. Габровски.

Той подчерта, че светът в голямата си част започва да се връща към нормалния си ритъм на живот благодарение на спазването на строги мерки. Ако ние искаме България да стане отново туристическа дестинация, отново да пътуваме свободно и спокойно да приемаме хора от Европа, ще трябва да спазваме строги мерки, включително и по отношение на ваксинацията, коментира още медикът.

За него последната COVID вълна протича в крайности - заболяването или протича леко, или много тежко. Вълната от Омикрон се оказа най-щадяща и за лекарите, и за населението, обобщи той.

Какво още каза проф. Николай Габровски вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад