Милош Форман - това, което не те убива

Държава: Чехия
Година: 2010
Времетраене: 100 минути
Милош Форман - това, което не те убива
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Милош Шмидмайер
Продукция: Bioillusion

Участват: Ф.Мъри Ейбрахам, Хавиер Бардем, Анет Бенинг, Жан-Клод Кариер, Майкъл Дъглас, Луиз Флечър, Джим Кери, Уди Харелсън, Натали Портман, Сол Зенц, Пол Расам и семейството - Петер и Матей Форман, Анди Форман, Джими Форман, Мартина Форман

"Амадеус", "Коса", "Полет над кукувиче гнездо", "Призраците на Гоя", "Човек на Луната" "Народът срещу Лари Флинт", "Рагтайм", "Валмон"

Чешкият режисьор напуска родината си през поредната политическа катастрофа, когато след фашистите, унищожили семейния му дом в Часлав, идват комунистите.

Форман губи много от близките си, родителите му умират в концлагерите - Бухенвалд и Аушвиц. Той оцелява и животът му в Чехия някакси продължава с особеностите на новата власт до "Балът на пожарникарите". Филмът, който чешките културни отговорници забраняват, му отваря пътя за нещо по-добро. Случаят е един от многото житейски примери за "Това, което не те убива". Както повечето творци в Европа, и Форман минава през Кан и Франция, подкрепен е от Клод Бери и от отзивчивия Жан-Клод Кариер.

Оттам продължава към Щатите, където машината за филми работи по друг начин. Новопристигналият мигрант чете и пише сценарии, за да снима филми. Чувства се добре, защото е свободен. И късметът не го напуска - сякаш нещата се подреждат по нечий висш план и в добрия смисъл за него.

Милош Форман среща най-сигурния продуцент - Сол Зенц, с когото работи докрая. Конфискуваната някога в Чехия пратка от Кърк Дъглас, с книгата на Кен Киси, го намира в Америка - чрез сина му Майкъл Дъглас. Нищо не се губи във времето, Форман снима "Полет над кукивиче гнездо" - шедьовърът е различен от гледната точка в романа и обира "Оскарите" в Лос Анджелис.

Завръщането на Милош Форман в родната Чехия е след много години. Поводът са снимките на "Амадеус". Прага се явява идеалният декор за пиесата на Питър Шафър, която придобива съвсем друг живот във филма с духа и смеха на Моцарт, под сянката на Салиери, в недостижим връх на изкуството - и в музиката на гения, и в изключителния спектакъл на екрана.

"Рагтайм" е опасен, "Народът срещу Лари Флинт" - също, а "Валмон" режисьорът отчита като провал.

Любимият филм на самия Милош Форман е "Коса", който често гледа сам и предлага за прожекция на гостите си. Историята на създаването му е голям сюжет за друг филм. Оператор е верният на Форман Мирослав Ондржичек, монтажът е виртуозен с Петер Хайек, чешките му колеги са почти незаменими.

Всички актьори, снимали с Форман, признават усещането си и класата - за Хавиер Бардем "той е най-великият", за Джим Кери е "откритието", а Уди Харелсън го "разбира и обича". Мъри Ейбрахам знае, че "за Форман има само едно нещо - да бъде направен Филмът". И Филмът наистина си заслужава, който и да изберете.

В последните си години режисьорът живее в Кънектикът, има още едно семейство, пак с чешка съпруга и отново става баща на близнаци.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад