Милотинова: Изпратих писмо до Вархей за Закона срещу българските клубове в РСМ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Промените в Закона за политическите партии и в Закона за сдруженията целят затварянето на културните клубове на местните македонски българи в РСМ. Това каза в "Денят започва" журналистът Милена Милотинова.

Тя обясни, че тези сдружения съществуват от няколко години и са регистрирани по всички изисквания, но едва сега станаха проблем.

В интервю за Bulgaria ON AIR пред Милена Милотинова еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей на въпрос знае ли за промените в  Закона за политическите партии и закона за неправителствените организации и фондациите в РСМ, които бяха приети безпрецедентно бързо и целят да затворят клубовете на македонските българи отговаря: "Не съм запознат. Честно казано, това е нещо ново, което ми казахте, така че първо ще трябва да проверя".

Комисарят заявява още, че не се е срещал досега с българската общност в РСМ, но пред камерите обеща да се срещне с представители на организациите на македонските българи.

Милотинова посочи, че Организацията на македонските българи подготвят писмо до комисаря Вархей за предстоящата среща с него, за която той е поел ангажимент.

По думите ѝ би трябвало отсега нататък Брюксел по-сериозно да следи как се развиват събитията в Република Северна Македония, защото тези клубове сега станаха проблем. Целите на тези клубове са постигане на равноправие и включване на българите в Конституцията.

Целия разговор вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад