Министър Хинков за кризата във врачанската болница: Подходът "кое е печалившо и кое не" е пагубен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес ще имам среща с борда на болницата във Враца, с педиатрите, които напускат, с областния управител и имам намарение да се видя и с кмета, а след това вероятно ще посетя и болницата, съобщи в студиото на “Денят започва” здравният министър проф. д-р Христо Хинков.

“Проблемите там не са от вчера, те са дългогодишни проблеми. Разговарял съм с  председателя на борда на болницата, не съм разговарял с изпълнителния директор (д-р Кети Ценова - б.р.) и ще ми бъде любопитно да чуя защо тя си подава оставката, защото от вчера аз имам нейната оставка”, каза още той и уточни, че не знае какви са мотивите за тази оставка.

Проф. Хинков предположи, че проблемите в педиатричното отделение на врачанската болница са реални, “но ти са само акселерирани от ковид кризата”.

“Проблемите с детското медицинско обслужване са от много години, педиатриите не са добре заплатени. Както самата д-р Ценова е споделила, че отделението не е печалившо. Този поглед към цялостната работа на една болница за това кое е печалившо и кое - не, е пагубен за изпълнителния директор”, отбеляза министърът на здравеопазването.

По думите има екип, който ще извърши ново остойностяване на клиничните пътеки, а ще се работи и по въвеждането на коефициенти за тежест и съпътстващи заболявания към клиничните пътеки, които могат да се изчислят и да допринесат към по-равномерно разпределение на натоварването.

Въпросът с шествалентните ваксини за деца, които са част от имунизационния календар, е решен и днес ще бъдат доставени в Регионалните здравни инспекции, съобщи проф. Хинков и допълни, че проектът за Националната детска болница в Горна баня не е спиран.

"Не се търсят нови варианти за болницата, решението да се строи в "Горна баня" си остава - екипите са готови, работи се, отчуждават се имоти, ще заработи обществен съвет, който ще има консултативни функции, ще участват специалисти, чрез него се определят функцията и профилите на болницата. Проблемите са свързани с инфраструктурата. Транспортният достъп трябва да се подобри. Няма да има хеликоптерна площадка. В началото на 2024 година ще имаме един хеликоптер, което не е въздушна спешна помощ, екипите за него се обучават. Това е система, която се изгражда с години", каза още здравният министър.

Какви теми още коментира проф. д-р Хинков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад