Министър Иван Шишков: АМ "Европа" може да бъде временно пусната до Нова година, но без последния слой асфалт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В експлоатация е въведена първата част на интерконектора. Това го направихме, за да може на 1 ноември да имаме газ и да можем да се възползваме от съоръжението, това каза в "Още от деня" служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Допълни, че още тогава е заявено ясно, че за втори и трети етап са оставени определени строителни дейности.

"Аз държа тези строителни дейности да бъдат завършени. Има да бъде завършен един път, по който не се строеше. Има един оптичен кабел допълнително, който трябва да бъде изграден. По него има напредък. Очаквам да бъдат събирани документи за въвеждане в експлоатация. И противоерозионните мерки, които също много ме притесняват, защото това, което въведохме в експлоатация е чудесно, но природата трябва да бъде запазена", очерта министър Шишков.

Отбеляза още, че към настоящия момент обектът все още няма 99% завършеност.

"Амбицията ми е да говоря за всичко, което не е свършено. Амбицията е да започне да се проектира всичко, което е трябвало да бъде проектирано, по мое мнение, преди 5, ако не и преди 10 години, така че в следващите редовни кабинети буквално да нямат избор и да трябва да завършат проектирането и, разбира се, строителството на всички тези инфраструктурни обекти, за които много хора за първи път чуха, т.е. връзката север-юг цялостна от Русе за Маказа. Първото говорене за тази връзка беше по време на служебния ни кабинет. Първото действие по тази връзка като обявяване за национален обект от Русе до Бяла, обхода на Бяла и Велико Търново - тази ос беше обявена за национален обект от този служебен кабинет", подчерта той.

Одобрихме подробен устройствен план и така дадохме възможност да се строи, допълни регионалният министър.

Тунелът под Шипка влиза в следващия програмен период и няма да бъде спрян, но ефектът от него е минимален.

Големият проблем на АМ "Европа" е, че лотът между София и Сливница 7 месеца беше спрян, подробният устройствен план не беше одобрен. Имам уверение от строителите, че движението по АМ "Европа" може да бъде пуснато временно до Нова година, но няма да бъде положен последният слой асфалт, тъй като студеното време вече не го позволява.

"Загубихме тези 7 месеца. Аз одобрих подробния устройствен план. След 4-5 месеца, след като свърши отчуждаването, ще имаме възможност да започнем да строим и този участък, но най-вероятно ще загубим частично и от европейското финансиране, защото строителят няма да може да го построи", обясни той.

Подписахме и заданието за проектиране за Националната детска болница, допълни Шишков.

До 10 дни ще започне програмата за санирането, съобщи той.

Още подробности вижте във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад