Министър Кацаров: Единственият сигурен начин да се предпазим от последваща вълна си остава ваксинацията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България е в зелената зона сред страните в Европа с най-ниски показатели по отношение на всички показатели по разпространение на ковид, но това не бива да ни успокоява, заяви в "Денят започва" служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. И предупреди, че не може да се изключи нова вълна дори през лятото.

"Единственият сигурен начин да се предпазим от последваща вълна и неприятности си остава ваксинацията", категоричен беше министърът на здравеопазването.

Засега не се налага да се въвеждат нови ограничителни мерки. Следи се внимателно разпространението на вируса, честотата на заболяванията и в зависимост от това се облекчават мерките. Д-р Кацаров посочи, че няма как да се върнем към предишния начин на живот с 20-25% ваксинирано население, може да стане само ако хората масово се ваксинират.

"Ваксинираме се и сваляме всички маски и сваляме всички ограничения - това са възможностите. В противен случай рискуваме нова вълна", подчерта министъртъ на здравеопазването. И подчерта, че винаги е поддържал ваксините, те са едно от чудесата на медицината.

Стойчо Кацаров посочи, че сега трябва да убедят хората от ползата от ваксините.

Според него здравната система у нас има нужда от по-добра организация.

"Много са нещата, които могат да бъдат променени. В моя кратък мандат това няма как да се случи, но се опитах заедно с колегите от Здравната каса и Лекарския съюз да дадем посока. Посока в това да се премахнат ненужните изисквания, да се премахнат лимитите, да се овласти пациента, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности и по този начин той да стане важният човек в системата. В тази посока трябва да са промените", заяви министърът на здравеопазването.

Какво още каза здравният министър вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад