Министър Николай Денков: Очаква се децата от пети до седми клас да се върнат в клас след две седмици

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От месеци се борим с ирационални, необосновани страхове на хората. Едни от тях са тестването на децата. Досега винаги съпротивата е била 100% и трябваше да се съобразяваме с нея. Докато в момента изборът е - или децата са в училище и се тестват, или са вкъщи. Ние ще дадем този избор на родителите, това заяви в "Денят започва" министърът на образованието и науката Николай Денков.

По думите му още през септември тестове е имало и те са били на разположение. Просто съпротивата винаги е била по-голяма от подкрепата.

"В момента имаме всички аргументи да изискваме тестове. Заболеваемостта е такава, че не можем да пуснем децата в училище без тестове, защото ще се разболеят и последствията може да бъдат тежки. Ако го бяхме направили на 15 септември щяха да кажат, че при ниска заболеваемост няма причина да се прави", отбеляза той.

Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение.

Около 4% от големите ученици вече са имунизирани срещу коронавирус.

Очаква се децата от пети до седми клас да се върнат в клас след две седмици - веднага след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на масово тестване при най-малките.

Министър Денков коментира, че масовото тестване ще продължи докато броят на заразените не спадне до под 100 на 100 000 души.

13-те милиона лева, необходими за начало на тестването, вече са подсигурени. Парите ще стигнат за безплатни тестове за поне месец напред.

Въпреки масовото тестване, задължителното носене на маска в училище остава докато не спадне заболеваемостта, заяви още министър Николай Денков.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад