Министър Панайотов за инцидента край Шабла: Всичко се е случило внезапно, неочаквано

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тече разследване, проверяват се фактите, сравняват се. Подчертавам, че операциите продължават, цяла нощ флотът е бил на място, продължава обследването на дъното. Каквото и да се е случило, се е случило внезапно, неочаквано и за самия майор Терзиев. Това каза в студиото на "Денят започва" Георги Панайотов - служебен министър на отбраната, по повод инцидента с Миг-29 по време на учение край Шабла.

По думите му пилотът не е докладвал за проблеми, не е направил опит за установи връзка с командването, не е съобщил за катапултиране или за нужда от това.

"В момента проверяваме какво точно се е случило. Опасявам се, че отговорът на този въпрос може да се позабави, не може да се даде в рамките на ден-два", допълни той.

От самолета, който е пуснал мишената, е потвърдено визуално, че майор Терзиев е поразил.

"Проверяваме какво може да се е объркало - хипотези колкото искате, спекулации могат да се правят колкото искате. Може да се прибегне и към политическо говорене. Искам да се установят фактите и да ви кажа каква всъщност е била причината", добави министър Панайотов.

За него майор Терзиев е един от асовете в българските ВВС.

"Той е пилот I-ви клас, но в авиацията I-ви клас това не е просто някакво признание - това е I-ви клас пилот. Майорът е имал т.нар. нальот и през нощта и през деня повече от 709 часа на МиГ-29", подчерта той.

Военният министър увери, че операцията по издирването на падналия самолет е започнала незабавно и се използват всички налични възможности.

Панайотов отбеляза, че не му е докладвано за тревога и недоволство сред пилотите в база "Граф Игнатиев". Той припомни изказване на майор Терзиев.

"Очевидно той много обича България и със сигурност повечето негови колеги са като него. Това са едни прекрасни българи, не искам да употребявам думата "патриоти" заради политическия контекст - това са българи, който обичат България, и пазят небето на България. Слушах внимателно какво каза майор Терзиев вчера по телевизията - много малко са българските мъже, които са способни на такава откровеност и на такава искрена любов към родина", сподели служебният военен министър.

Той подчерта, че професията на войника е с висока степен на риск, което е една от причините за подобни трагедии.

Какво още коментира Георги Панайотов за версиите и причините за инцидента, за хода на издирването на пилота и Миг-29, както и за техническото състояние на изтребителите в българската армия вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад