Министър Стефан Янев: Няма пряка заплаха към територията на България

Предаване: Панорама, 25.02.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не използвах думата война, а се позовах на това, което каза президентът Путин и се позовах на факта, че използването на думата война трябва да е много специфично и отговорно. Никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, в който да е използвана думата "война". Трябва внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията. Това заяви в "Панорама" министърът на отбраната Стефан Янев.

В качеството си на министър имам отговорност към българските граждани да бъдат информирани и да не бъдат плашени. Тази война в Украйна не носи пряка заплаха към територията на България в момента. Независимо от това ние си подготвяме нашите планове за реакция и за създаване на сдържащ потенциал по целия източен фланг на НАТО. Всичко се прави с цел и умисъл, коментира военният министър.

Правилният въпрос е как България може да защити националните си интереси. Системата за международните отношения не работи, дипломацията се провали, след нея дойдоха военните действия, допълни Янев.

Когато говорим за нашите национални интереси, трябва да имаме предвид какво се случва на международната сцена. Не съм съгласен, че има малки и големи на световната сцена, има можещи и неможещи, каза още Стефан Янев.

Ние използваме инструментариума на НАТО, част сме от едно семейство. Нашата позиция до голяма степен е копирана от други страни, по отношение на изграждане на този потенциал, базирайки се на собствените си сили, коментира министърът.

Той каза, че българската армия има 6 сертифицирани от НАТО батальонни бойни групи и допълни, че България помага с хуманитарна помощ на Украйна.

Какво още каза министърът на отбраната вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад