Министър Йоловски: Трябва да спрат всички секретни поръчки в българското IT що се касае за развитието на българското електронно управление

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За изминалите 4 години на национално ниво има т.нар. секретни обществени поръчки в информационните технологии на стойност около 140 млн. лева. Странното е, че от тях 52% са разходвани от структурата, наследник на която е моето министерство в момента, това каза в “Още от деня” министърът на електронното управление Александър Йоловски.

“Т.е. българското електронно управление е най-големият доставчик на секретни решения в информационните технологии. На второ място е Министерство на отбраната”, посочи той.

Един от проектите, които предстои да бъдат реализирани в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост е на стойност около 130-150 млн.лв. Там също се планира секретно възлагане.

“Моята цел е всички поръчки в електронното управление, което е изцяло в цивилния сектор, нещата да бъдат открити, с голяма конкуренция, с ясни технически спецификации и да се закупува с критерии за възлагане “най-ниска цена”, подчерта министър Йоловски.

Темите, които повдигам са част от системните проблеми на българското електронно управление, защото, когато правим електронно управление, търсим ефективност и ефикасност на разходите, а не го постигаме, тъй като ограничен кръг компании имат достъп до търговете, на които се закупува оборудването и софтуерът. Трябва да спрат всички секретни поръчки в българското IT що се касае за развитието на българското електронно управление, категоричен е министър Александър Йоловски.

В българското електронно управление има достатъчно финансов ресурс и моята теза е, че този ресурс е не толкова недостатъчен за нашите нужди, колкото не се харчи както трябва. Не се харчи целенасочено, допълни той.

“Това, което казвам е, че в моето министерство има и други възложители, които правят поръчки, има и други структури, които правят подобни поръчки. Не мога да кажа дали има корупция, рушвети или нередност, но със сигурност, когато се използват ограничени процедури по Закона за защита на класифицираната информация, много малък брой компании имат достъп до тези търгове и тогава дори не е ясно какво купува държавата. Един нагледен пример за това е системата за българските документи за самоличност, която по някакви критерии преди много години е била класифицирана”, обясни Йоловски.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад