Владимир Николов: Не трябва да се хвърля кал върху една институция заради скандалите с Нотариуса и Пепи Еврото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавата не е на Пепи Еврото и на Нотариуса, тя е на българското общество. Прокуратурата е призвана и вярвам в огромната си част колегите прокурори работят, за да защитят държавния и обществен интерес. Вярвам го и мога убедено да го твърдя. Това заяви в "Още от деня" Владимир Николов - председател на Асоциацията на прокурорите, окръжен прокурор на Плевен.

"Тези скандали, на които станахме свидетели, са недопустими в една правова държава. Сега е моментът всички отговорни държавни институции и органи да свършат своята работа и да направят така, че подобни неща да са невъзможни и хора, като тези, които придобиха гражданство с определени прякори, да не могат да паразитират върху Съдебната система и върху цялото общество", подчерта Николов.

"Но категорично не трябва да бъде хвърляна кал върху цяла една институция и да не бъде поставян под съмнение професионализмът, съвестността и честността на хиляди български прокурори."

На въпрос защо докато е бил жив Божанов, сигналите срещу него са били потулвани Владимир Николов отговори:

"Заблуда е, че всички недъзи в подобни процеси се дължат на прокуратурата. Ние имаме своите слабости и сме системата, която има способността да се очисти от подобни порочни практики. Но - образно казано, няма как да се случи борбата с корупцията и престъпността изобщо, ако липсват останалите елементи от пъзела. Прокуратурата трябва да работи в синхрон с МВР, със съда. Когато българските институции не работят в синхрон, няма да бъдат постигнати съответните резултати."

Председателят на Асоциацията на прокурорите отрече да е посещавал частния съдийски клуб, за който се смята, че е бил ръководен от Мартин Божанов с прякор Нотариуса. Владимир Николов подчерта, че е разбрал за съществуването на покойния Божанов едва след убийството му.

"Искрено се надявам разследването по съответните дела да стигне до истината."

Съдия Цариградска не е подавала сигнал в Плевенската прокуратура за заплахите срещу нея, посочи още Николов.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад