Митрополит Антоний: Българската православна църква оценява историческия и далновиден акт на цар Фердинанд да посвети своя престолонаследник на православната вяра

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Цар Фердинанд, прелисвайки историята, за мнозина е противоречива личност, но църквата оценява този негов исторически и далновиден акт, който той е направил, каза в студиото на "Денят започва" митрополит Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит. 

"Той дарява своя престолонаследник, цар Борис, на Българската православна църква, т.е. той го посвещава в православната вяра, получавайки кръщение в православната църква, за което е санкциониран от католическата църква, отлъчен е от нея за известно време. Тогава католическата църква е била много по-консервативна от съвремието, в което живеем."

По думите му, църквата оценява този акт, защото царят е преценил, че неговият наследник, който ще управлява българския народ, трябва да изповядва и вярата на този народ.

"Затова от Българската православна църква във вчерашния ден, по решение на Светия синод, бях определен да присъствам, да съпроводя тленните останки на цар Фердинанд в последните му минути, да бъде положен завинаги в двореца "Врана", с което се изпълнява от една страна неговата воля, а от друга - се затваря една страница от историята на България, която касае царуването на цар Фердинанд."

Вижте целия разговор във видеото.    


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад