Митрополит Антоний: Кротостта, смирението и търпението на патриарх Неофит ще липсват най-много на всички

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България загуби духовния си водач. Думите често са безсилни да изразят тъгата от загубата на един изпълнен с вяра и отдаденост живот. Живот, с който патриарх Неофит ни показа, че любовта към ближния може да устои пред злобата и трудността на битието, че смирението може да бъде сила и че толерантността може да е решението и на най-трудните житейски задачи. С тези думи на преклонение пред паметта и делото на българския патриарх Неофит в днешното предаване разговаряхме със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

"Голяма е мъката, болката в сърцата на всички православни българи, защото се разделяме със своя духовен водач, ангела на родната ни църква, първойерарха на Българската православна църква", сподели той.

Негово светейшество оставя своята ярка следа, пример на кротост, на смирение, на търпение, на носенето на кръста, който Бог и църквата му възложиха изпълнявайки послушанието на бъде първойерарх на родната ни църква, допълни митрополит Антоний.

"Неговите кротост, смирение и търпение ще ни липсва най-много, които в контекста на съвременното общество са много нужни за всички нас - и на духовниците, и на миряните, на цялото общество, защото живеем в размирни времена, когато всичко се отрича, всичко се приема с лека ръка без да бъде изпитвано, имаме нужда именно от това търпение, това смирение, това събиране в себе си, за да можем да оценим всичко онова, което имаме и да поставим приоритета си в житейския път", каза още митрополит Антоний.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад