Митрополит Антоний преди заседанието на Синода: Надяваме се изборът да протече в атмосфера на братолюбие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Надяваме се изборът да протече в атмосфера на братолюбие, на разбирателство, естествено. Всеки един член ще реши за кои трима да гласува от деветимата кандидати и след това ще бъде обявено името на тримата, които ще бъдат избрани и които ще се съревновават за български патриарх. Това каза митрополит Антоний в предаването "Денят започва".

БНТ: Вие имате ли фаворит? Ще се обедините ли около трима души синода?

    - Митрополит Антоний: Тъй като гласуването е тайно, за да не ме обвинят в агитация ще запазя в тайна, но много скоро ще разберете всички кои ще бъдат тези трима.

БНТ: Има ли две групи леко враждуващи или всичко е тихо и спокойно?

    - Митрополит Антоний: По- скоро има групи, които враждуват извън синода или против синода. Това се видя при различни заседания, парацърковни групи, които за голямо съжаление всяват смут в душите на миряните. Аз смятам, че всеки вярващ православен християнин, когато има такива важни моменти и събития на църквата, вместо да стои на площадите и да крещи, по-добре да се моли в сърцето си и в храма, защото вярата се изживява лично от всеки и тихата молитва винаги е чута, отколкото онази креслива, която обижда, насажда омраза, разделение в обществото".

БНТ: Дали днес ще свърши заседанието с избора на тройката?

    - Митрополит Антоний: Надявам се, че ще свърши днес, денят е дълъг, аз се надявам, че Светият синод ще се обедини около тези три лица.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад