Младеж от Пещера сглоби култов мотор от Олимпиадата през 1972 г.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По време на летните Олимпийски игри през 1972 г. в Мюнхен при маратонските бягания пред атлетите се е движел електрически автомобил, който ги е снимал и им е осигурявал вода. Днес, 50 години по-късно, електрическите коли и мотори вече са част от действителността ни. А четвъртият в България електрически кросов мотор, сглобен изцяло в гаражни условия, се намира в област Пазарджик - в град Пещера.

150 часа работа. Точно толкова са били нужни на 25- годишния Иван Мрянков от град Пещера, за да сглоби сам с минимални средства мотор, който изцяло се захранва с ток.

Сам успях да го сглобя, с помощта на един приятел от София, който ме напътстваше по телефона кое как да направя. Това, което е характерно за мотора е, че това е рамка от двигател с вътрешно горене, 450 кубика, "Ямаха", 2005 г. Сега има електродвигател, който е с мощност от 20 кВ и батерия, която съдържа 3.4 кв/ч енергия.

Всичко това без отработени газове и с нулеви локални емисии.

Специфичното в него е, че няма никаква поддръжка, излиза малко по-скъпо от конвенционален двигател и е много интересен за каране, защото има пълен въртящ се момент от 0 оборота. В случая винаги имаш мощност.

Някогашният 450-кубиков бензинов двигател на "Ямаха" е отстъпил място на електродвигател с мощност 20 kW.

Този тип мотори не са познати в България, много хора не ги харесват, защото нямат съединител. Мислят си, че не върви, но те не са карали такъв мотор. Това е четвърти мотор в България, който е правен по този начин. Поне доколкото знам аз.

Самоделката на Иван може да измине около 50 км с едно зареждане. Максималната скорост, която може да развие е 100 км/ч и ги набира много бързо – за около 5 секунди.

Причината Иван да направи електрическия мотор е проста:

Този мотор го направих като мотивация за другите, да покажа, че всеки може да направи и постигне каквото иска, стига да има достатъчно желание.

И нашето желание е да има повече креативни млади хора, които да реализират и най-смелите си идеи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад