Могат ли да се правят прогнози за развитието на войната в Украйна - д-р Филип Петерсен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В края на осемдесетте доктор Филип Петерсен предсказва разпадането на Съветския съюз, след като задълбочено изследва предприетите тогава реформи. Изследва също и тактиките на руската армия, и така наречената доктрина Герасимов за руските хибридните войни. Той е в България като гост на Софийския форум за сигурност.

За конфликта в Украйна и как се отрази той на руската военна доктрина разказва експертът по хибридна война и сигурност доктор Филип Петерсен в студиото на "Светът и ние" пред БНТ.

БНТ: Могат ли да се правят прогнози за развитието на войната в Украйна?

"Трябва да разберем, че мястото, на което се намираме в момента в Украйна е един етап от една световна война, която се провежда срещу западната демокрация. Самата война продължава вече повече от 15 години. Макар и да няма много големи кинетични успехи на Русия, некинетичните операции са били извънредно успешни - Великобритания напуска Европейския съюз, Тръмп е поставен в Белия дом", заяви доктор Петерсен.

Той определи президента на Русия Владимир Путин като "основният терорист на водещо място". Според експерта по сигурност целият предходен опит на руския държавен глава е свързан с провеждането на терористични операции в Западна Европа.

Военните успехи на Украйна според Петерсен се дължат на обучението и оборудването, предназначени за определена тактическа дълбочина. Той счита, че тактически обрат може да настъпи, но това ще се случи трудно. Като основен проблем Петерсен посочи загубите на Русия - 2500 от най-добрите танкове и цялата елитна настъпателна пехота.

Хибридните войни, които води Русия

Операциите по хибридна война по думите на Петерсен включват 9 елемента - 4 кинетични и 4 некинетични, като част от тях разглеждат напредването и логистиката, а деветият елемент е заплахата да се прибегне до ядрено оръжие.

"В руската военна доктрина и доктрината за ново поколение война те практикуват и говорят за тактични оперативни и стратегически ядрени оръжия и тяхната употреба. Според доктрината те се използват, за да се постигне напредък в противоборството. САЩ са разгърнали неядрени оръжия, с които могат да се противопоставят на руските ядрени оръжия, но откровено не бих се изненадал руснаците да използват и атомни оръжия. Те имат много малки атомни оръжия", твърди експертът по хибридна война и сигурност.

Според него този вид оръжия използват нов вид технология, която в САЩ не е разработена. Той твърди, че руснаците са в състояние да направят много малък атомен заряд. Ако той бъде използван, според експерта, ще минат няколко дни преди изобщо разберем, че атомно оръжие е влязло в употреба.

По негови думи войната в Украйна не е променила руската военна теория. Онова, което ние наричаме хибридна война, според него, там наричат - война от ново поколение.

"Цялата идея там е да се прибягва до начини за въздействие без насилие срещу противника. Този вид война е допълващ. Сега виждаме как всички аспекти от доктрината Герасимов са обърнати наопаки от Путин", обясни Петерсен.

"Не мисля, че Путин може да просъществува дълго. Смятам, че ние просто трябва да притискаме руското лидерство до момента, в който то деколонизира цялата империя създадена от 1552 година нататък. Тя трябва да бъде разпусната и народите из Русия днес следва да преминат към независимост и сами да избират пътя си напред", подчерта той.

Стратегията на Западните демокрации в сферата на сигурността

Според експерта трябва да изчистим собствените си политически сцени и на първо място - политическата сцена на Америка.

"Ние търпим поражения посредством политици, които са продали душата си на Путин, които взимат пари от руснаците", заяви той.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад