Могат ли законите да спрат насилието?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На извънредно заседание в Народното събрание депутатите ще разглеждат на първо четене промените в Наказателния кодекс. Какво да очакваме от тези промени коментираха в "Денят започва" политолозите доц. Татяна Буруджиева и доц. Стойчо Стойчев.  

Според Татяна Буруджиева тези фрапантни случаи на насилие и реакцията на обществото доведоха до това решение на Народното събрание.

"Аз не мисля, че сме стигнали до момента, в който народните представители се чувстват зле или притиснати от гражданите да правят едно или друго нещо. И трябва да се получат такива крайни случаи, за да реагира обществото. За мен проблемът е, че на насилието се реагира единствено в крайната му фаза. В обществото няма разбиране какво трябва да се случва в предходни фази", каза тя.

И подчерта, че като общество трябва да се научим да изграждаме своите ценности - има граници докъде може и докъде не може, докато в нашето общество граници няма.

Стойчо Стойчев отбеляза, че ако работата е в законодателните проблеми, лесно бихме я свършили.

"Въпросът е по-скоро цивилизационен и трябва да се извърви от всички нас като общество и може би цяло поколение трябва да се смени, за да се стигне до момент, когато се създава такава и персонална и обществена нетърпимост към такива актове на насилие, които да доведат до това те да бъдат патология в обществото, че да може да бъде преследвано през инструмент на НК", коментира доц. Стойчев.

Ще бъдат ли прокарани и текстове от Истанбулската конвенция в промените?

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад