Протест срещу насилието до Народното събрание

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До Народното събрание започна протест срещу насилието заради зачестилите посегателства над жени, включително случаят от Стара Загора.

Именно той стана повод за прекъсването на депутатската ваканция, а правната комисия реши на първо четене да се въведат по-строги наказания за проявите на агресия и насилие в Наказателния кодекс, както и въвеждането на понятието "интимен партньор" в Закона за защита от домашното насилие.

"Исканията на протеста съвпадат до някаква степен с това, което ще бъде разглеждано - добавянето на "интимен партньор" в състава на ЗЗДН, тъй като това ще разшири кръга на потенциалните извършители и лица, които са в насилствена връзка с интимен партньор ще могат да потърсят закрила. Такива случаи са много по-често срещани, това е нещо в съвременните отношения между хората", обясни Ширин Ходжева от организацията "Феминитски мобилизации".

"Изключително вжно е да бъдат приети тези промени, тъй като промяната с включването на интимна връзка ще разшири обхвата на хората, които могат да се възползват от закрила по този закон", каза Десислава Димитрова, също от организацията "Феминитски мобилизации".

Протестиращите настояват за незабавно свикване на Националния съвет за защита от домашното насилие, както и във възможно най-кратки срокове да се отворят кризисни центрове за пострадали. Към момента в цяла България центровете са само 13, а жертвите не се осмеляват да потърсят подкрепа, посочват протестиращите.

Вижте още в прякото включване

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад