На финала ли е новият епизод от конфликта между Израел и “Хамас” и какво се случва по оста Русия - Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На финалната права ли е новият епизод от конфликта между Израел и “Хамас” и какво се случва по оста Русия - Украйна? По темата в “Денят започва” разговаряхме с арабиста проф. Владимир Чуков и дипломата и бивш заместник външен министър Любомир Кючуков.

Това, което изглеждаше достатъчно очевидно досега е, че и двете страни в конфликта Русия и НАТО имаха една доста ясна червена линия и тя е да се избегне ядрен конфликт. Наблюдаваме обаче една доста негативна тенденция. Използването на ядрено оръжие започна да обраства с приемливи прилагателни - тактически ядрен удар, ограничен ядрен удар и т.н., което показва, че в своето съзнание ние вече допускаме като възможна употребата на ядрено оръжие, което е най-негативното развитие, коментира Любомир Кючуков. Допълни, че по този начин ние допуснахме войната като легитимен инструмент за решаване на политически спорове и сега наблюдаваме резултата.

По отношение на конфликта в Близкия изток, проф. Владимир Чуков заяви, че надеждата на всички е, че се доближаваме до финалната права.

“Преди два дни наблюдавахме положителна реакция от страна на движението “Хамас”, в същото време се оказа, че това не е предложението, представено на Израел. В момента продължават преговорите, в които има спорове за думи, за запетайки, за формулировки. Две са основните различия - дали това е постоянно или временно примирие. Израел не иска да бъде използвана думата “постоянно” и египтяните са предложили “устойчиво”. Вторият пункт е какво ще стане с Газа, кой ще управлява Газа след приключването на войната. Стигаме до т.нар. Палестинска държава, а там ситуацията е много тежка.”

Войната може би приближава своя край, но конфликтът - не, допълни Любомир Кючуков.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад