Националният омбудсман: Има решение на КС, че за публични вземания не могат да се ограничават права

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Диана Ковачева отговори на въпроси на зрители, отправени към нея в предаването „Денят започва с Георги Любенов“. Омбудсмманът на републиката се обяви категорично провит практиката гранични полицаи да връчват фишове за неплатени глоби на граждани, които напускат страната като обясни, че начинът, по който това се прави противоречи на закона. Ковачева съобщи за решение на КС по този казус.

Националният омбудсман коментира редица жалби по отношение на зелените коридори за пазаруване, които от вчера отново са променени. Сега се разширява възможността за възрастните да посещават хранителните магазини и аптеките, но се ограничава другата част от населението да пазарува в определени часове. Затова жалбите са много противоречиви, каза Ковачева, но е трудно да бъде намерен балансът. Най-важното е, по думитеѝ, да се спазват противоепидемичните мерки и да се пазим взаимно.

Ковачева говори и за трудностите при получаването на рецепти от пациентите, тъй като онлайн рецептите не могат да бъдат достъпни от много хора, а тези, получени по Viber, не се признават в аптеките. Има и друг проблем в здравното обслужване: много хора не са уведомявани, че нямат личен лекар поради това, че договорът му със Здравната каса е бил прекратен. Това поставя такива граждани изненадващо в невъзможност до здравна услуга в момент, когато отчаяно се нуждаят от нея.

По отношение на образованието в дигитална среда, Диана Ковачева смята, че е било пропуснато ценно време през лятото, когато е трябвало да бъде направен сериозен анализ на онлайн обучениетопрез миналата година. В момента няма яснота каква е степента на дигитално изключване сред децата в цялата страна. Извън София, в провинзцията и в социално уязвимите групи достъпът на децата до интернет и до дигитални устройства е ограничен. Това ги лишава и от възможност да участват в обучението. Това е въпрос, който държавата трябва час по-скоро да реши, убедена е Ковачева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад