Над 18% от младите българи не работят и не се образоват - предизвикателствата пред образователната система и пазара на труда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Работа за младите, младите на работа“ – под този надслов в петък се проведе кръгла маса за проблемите и интеграцията в пазара на труда на по-младите прослойки от населението. На нея бяха изнесени някои приковаващи вниманието данни. По темата разговаряхме с Петър Витанов - депутат в ЕП, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

В България има липса на работна сила и цели сектори са изправени пред заличаване, защото няма хора, които са готови да работят, отбеляза той и допълни, че на кръглата маса са поканени млади хора, за да се чуе тяхното мнение какви са решенията, за да могат те да участват по-активно в политическия, в обществения живот, в пазара на труда. Участваха и петима министри, чиито ресори отговарят за това младите хора да бъдат интегрирани така, че да бъдат пълноценни граждани.

Подчерта, че "в България има една категория хора, които нито учат, нито работят. Разчитат на средства от родителите си, които в голямата си част са емигранти, работят в чужбина. Те най-често са отгледани от баба и дядо - възрастни хора. Особено след ковид кризата това доведе до социална изолация на много големи слоеве от младото население, което е много проблематично, много опасно."

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад