Надежда Нейнски: Официалното влизане на България в Шенген по въздух и море е голямо събитие, независимо че е компромисно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Местният вот в Турция показва много сериозни процеси, които в последните години са се извършвали, но с изборите излизат на повърхността. Победата на опозицията на местните избори там е историческа. Това посочи в “Денят започва” бившият министър на МВнР Надежда Нейнски.

Припомни заявката, която беше направил Ердоган за Истанбул, че ще спечели този град, но това не се слуци.

“Мнозина вещаеха, че разцеплението на опозицията в Турция няма да доведе до резултатите, които виждаме днес, но очевидно стремежът и желанието за промяна в турското общество са много високи. Виждаме безпрецедентна победа на опозицията в Анкара, много сериозна победа в Истанбул и вероятно на балотажа има всички шансове опозицията да си препотвърди резултата от предишните избори в тези градове. Победата в Истанбул би означавала за кмета на опозиционната партия да бъде той или съответно новият-стар кмет на Анкара кандидат на следващите президентски избори в Турция през 2028-ма. Рано е още да се каже, но при всички случаи победата е доста сериозна”, очерта Нейнски.

Бившият министър на МВнР коментира и официалното влизане на България в Шенген по въздух и море, като подчерта, че това е голямо събитие, независимо че е компромисно. Безусловно това е крачка напред по отношение доверието към България. Изрази надежда до края на тази година пълноценният Шенген да се случи, тъй като той ще постави изключително сериозна промяна по отношение на репутацията на страната ни.

“Във всеки един смисъл това ще бъде изключително важно, но дори и тази стъпка е голяма крачка напред и смятам, че България трябва да се стреми да демонстрира решителност и последователност в реформите, за да може тази решителност да се изразява и в конкретни позиции, които да завоюва в международно отношение”, отбеляза тя.

Вижте целшя разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад