Надежда Йорданова: Целта на конституционната реформа е да има независим съд и ефективна прокуратура

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една е изключително важната цел на конституционната реформа - да се осигури независимост на съда и да се осигури ефективна и отчетна прокуратура. Ако има отстъпление от тази цел, ако има предложения, които препятстват да се случи именно това, тогава министърът на правосъдието и премиерът ще подадат оставка. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" заместник-председателят на ПГ на ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова.

"Този приоритет е изключително важен за да върви България напред и ние нямаме право да блокираме това. Защото всичко друго, което се развива извън правосъдната система, която има независим съд, препятства прогреса", посочи Йорданова.

По думите ѝ, ако конституционната реформа не се развие в конституционните срокове, тъй като Конституцията има своята рамка - 5-месечна, тогава ще се изпълни решението, което са обявили още при създаването на това управление.

"Към настоящия момента и колегите от ГЕРБ, и колегите от ДПС много ясно заявяват, че ще направят всичко възможно конституционната реформа да се случи, така че да бъде постигната основната цел - независим съд и ефективна и отчетна прокуратура."

Тя изрази оптимизъм, че ще има още една крачка напред, тъй като предстоят няколко месеца дебати и прецизиране на текстове и се надява съвсем скоро целият този процес да приключи.

Надежда Йорданова каза още, че в разговорите досега с ДПС и в рамките на конституционната комисия не е видяла нещо, което е обезпокоително и не е изненадана от становището на Венецианската комисия.

Вижте целия разговор във видеото

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад