Накъде поема горещата тема "Северна Македония"?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нов клуб за българо-македонско приятелство беше създаден на 19 април, на 3 май ще бъде първата пресконференция, съобщи историкът доц. Стефан Дечев в "Денят започва с Георги Любенов". И посочи причините за създаването му. Учредители са българи и македонци. 

"Той не е създаден пряко с оглед на ветото, а по-скоро търси начини за сближаване и подтикване на приятелството и най-вече диалога между двете страни", подчерта той. 

През последните години нашите отношения се намират на една мъртва точка, клубът се противопоставя на решенията и на двата парламента, които, по думите на доц. Дечев, поставят едни червени линии, които не отговарят на постиженията на хуманитерните и на социалните науки. 

"Констатираме неблагоприятната медийна среда както в България, така и в Македония, И в двете държави сред академичните среди съществува едно преобладаващо мнение, което се ръководи от едностранчиви националистически позиции - било български, било македонски", отбеляза историкът.

И подчерта, че целта на клуба за приятелство е да стъпи върху договора от 1 август 2017 г., идеята за обща история, общи личности и събития, които ни свързват, европейските ценности и на желанието един ден и двете държави да бъдат част от ЕС. 

"Българската позиция за Северна Македония под някаква форма отдавна е ревизирана, тъй като пакетът "5+1" при внимателен анализ всъщност представлява ревизия на рамковата позиция", каза доц. Дечев.

"Националното предателство никога не е водело до нещо хубаво", подчерта проф. Николай Овчаров. И съобщи, че на 10 или 11 май ще обявят създаването на национален кръг за Македония. "Ще покажем истинската българска национална позиция, позицията, основана на историческата фактология", заяви той. 

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад