Преди появата на чай и кафе нашите предци са пили медовина и хипокрас. Гъстите напитки с мед и билки не са загубили своята актуалност и до ден-днешен. Те могат да ви стоплят след разходка по мразовитите улици и да укрепят здравето ви.
Медовината е била популярна в цяла Европа. А дали през XIV в. у нас се е произвеждала и ракия, все още историците спорят. Но едно от доказателствата, че ракия е имало е намереният във Велико Търново фрагмент на съд от XIV в. с надпис: “Аз пих на празника ракиня.”
Както и при храните, рядкост са запазените автентични български рецепти за производството на вино и медовина. Но правилата за това са общовалидни, а вариациите засягат единствено добавките към тях, които придават на напитките специфичен аромат и вкус.
Повече за напитките през средновековието поговорят гости в студиото на "100% будни" - д-р Марио Филипов и Здравко Пеев.
Вижте видеото!
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News