Зараждане на живота и живата материя - разговор с проф. д-р Игнат Игнатов

Предаване: 100% будни, 22.02.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес много неща са ни познати от биологията, как работят клетките, как се развиват организмите от едноклетъчни към много клетъчни и т.н. Но остава големият въпрос: Как се е появил самият живот?

Планетата Земя е на около 4 милиарда години. А първите форми на живот се появяват почти веднага - преди олоко 3 милиарда години.  Изглежда, че животът е възникнал твърде бързо на планетата. Дали е поредица от случайни фактори или има закономерности е интересна тема, над която учените все още разсъждават.

Нобеловият лауреат Иля Пригожин предполага, че с нарастване на ентропията или хаоса започват да настъпват състояния на самоорганизация.

Тест, че хаосът се стреми към симетрия. И ако това е условието за зараждането на живот, то друг Нобелов лауреат - Мелвин Калвин, доказва, че то се наблюдава и в минералните води.

Една от последните теории е, че животът е възникнал във водата. Първата хипотезата за произхода на живота в близост до подводни вулкани е изразена в началото на 70-те години. Научните изследвания показват, че произходът на живота в минералната вода и по-специално в гейзерите е най-вероятен.

В "100% будни" още по тази доста засукана, но много любопитна, тема разказва проф. д-р Игнат Игнатов - директор на Научно-изследователския център по медицинска биофизика.

Вижте видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад