Напрежение между Сърбия и Косово

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Белград и Прищина взаимно се обвиняват за ескалирането на напрежението в Северно Косово, при което загинаха четирима души. Край село с етнически сърби вчера беше убит косовски полицай. Последва многочасово обсада и престрелка край православен храм.

След месеци на постоянно влошаващи се отношения между Белград и Прищина, напрежението ескалира. Край Банска - село с етнически сърби в Северно Косово. В нощта срещу неделя при нападение срещу полицейски патрул е бил убит косовски полицай. Въоръжените мъже избягали и се укрили в манастир. Според законите на Косово, полицията не може да влиза в православни храмове без разрешението на Сръбската църква.

Обсадата на манастира продължила часове. При престрелката косовските полицаи убили трима души. Премиерът на Косово нарече атаката срещу полицейския патрул терористично нападение и обвини Сърбия, че подкрепя въоръжените нападатели.

Властите в Белград отхвърлиха обвиненията. Сръбският президент осъди убийството на полицая, но заяви, че властите в Прищина носят отговорност за смъртта на убитите в манастира.

И днес граничните пунктове между Сърбия и Косово остават затворени. А сдобряването между Белград и Прищина изглежда все по-невъзможно. Сръбският президент заяви, че страната му никога няма да признае независимостта на Косово, "независимо на какъв натиск бъде подложена". Случилото край Банска е от най-големите ескалации на напрежение в Северно Косово от години.


Темата коментира журналистът Николай Кръстев. Вижте неговия коментар във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад