Насилието над жени. За битката и пътя към новото начало

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 25 ноември отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените.

По данни на Министерство на вътрешните работи, жертвите на насилие тази година са 4 пъти повече, отколкото регистрираните случаи през цялата 2021-а година.

Днес в Световния ден срещу насилието над жени, в „Денят започва“, гостите Кристина Петкова, Орлин Денков и  Олга Минева коментираха първоначалните признаци на насилствено поведение. Те могат да бъдат изразени в ограничение на свободата, смачкване на увереността, забрана за връзка със социалната среда. Статистиката сочи негативното влияние на Ковид пандемията. По официални данни на ООН ръстът на докладваните случаи в световен мащаб е нараснал с повече от 50%.

Друга важна тема, която беше засегната в предаването, е важността на психичното здраве на всеки човек. Създадена е кампанията „Чуй гласа ми“, насочена конкретно към мъжете. Идеята е да бъдат насърчавани да споделят емоциите си, да не се затварят в себе си, което може да послужи и като превантивна мярка срещу насилието.

Въпреки усилията за подкрепа на личностно ниво, проблемът в България е, че няма създаден протокол за подобни случаи. Това означава липса на изградена система от законодателни мерки за справяне с проблема. Кристина Петкова призова всеки гражданин за ангажираност, защото в подобни ситуации дори моралната подкрепа е от огромно значение. В няколко български града ще бъде организирано шествие “Нито една повече“. В София ще започне от Съдебната палата от 18:00 часа.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад