Наталия Киселова: На теория може предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ВСС отложи дебата по същество на предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

„В Закона за съдебната власт не са разписани подробно правила за отстраняване на тримата големи. Поради тази причина ВСС се налага да направи правила, тъй като досега не е имало подобна процедура и има възможност да прецени как да постъпи. Предполагам, че за да забавят малко процедурата решиха едното допуснато  искане да изчака другото, което предстои да бъде разгледано по допустимост“, каза Наталия Киселова - преподавател по Конституционно право в студиото на „Денят започва“.

Тя смята, че на теория може предсрочно да бъде прекратен мандата на главния прокурор. Обаче тъй като сме свидетели на усилия да се запази определено статукво, никой не си прави илюзии, че е вероятно да се отхвърли искането или двете искания, ако бъдат обединени.

На въпроса дали има процедура, по която да се търси отговорност на административния ръководител на прокуратурата Киселова отговори: „В момента в Закона за съдебната власт има две процедури – за отстраняване на магистрати и за отстраняване на административен ръководител. По отношение на двете процедури е предвидено главният прокурор да внася искането. Стигаме до същината на проблема – кой може да поиска отстраняването на главния прокурор въз основа на данни“.

Според нея в някакъв момент ще бъде уредена процедура в Закона за съдебната власт.

„Вчерашният ден ни дава доста аргументи да се съмняваме в интегритета на магистратите, защото закриването на Специализирания съд и прокуратура отприщи доста страст и емоции част от изказванията са напълно неприемливи“, коментира Киселова.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад