Велина Чакърова: Посещението на канцлера Карл Нехамър в Москва, не води до никакви дивиденти за Австрия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента мненията в Австрия са раздвоени по повод посещението на австрийския канцлер Карл Нехамър в Русия. От една страна анализаторите подкрепят тази визита поради необходимостта да се поддържат дипломатически канали с Москва. Но от друга страна, голяма част от анализаторите и от обществото са на мнение, че тази визита няма да доведе до никакви резултати и че по този начин се вреди на изолацията на руския президент. Защото страна членка на ЕС си позволява да води двустранни отношение с държава, която в момента се намира във война с Украйна. Това каза Велина Чакърова, директор на Австрийския институт за европейска политика и политика на сигурността за „Денят започва“.

По думите ѝ няма яснота за причините на тази визита. Срещата се е състояла на затворени врати около 90 минути.

„Разговорът очевидно е съдържал теми като доставките на газ и нефт, специално за Австрия. Това е моята лична оценка, такава информация не изтече в обществото. Най-вероятно Австрия се опитва да гарантира тези доставки поне в краткосрочен период, тъй като австрийската индустрия и население ще бъдат пряко засегнати, ако тези доставки бъдат спрени. Но също така се използва и аргументът, че Австрия като неутрална страна се опитва да играе ролята на посредник за хуманитарната ситуация в Украйна“, коментира Чакърова.

Според нея посещението на канцлера Карл Нехамър в Москва не е довело до никакви дивиденти за Австрия. По-скоро би нанесло щети, отколкото ползи за международния и европейския имидж на страната. Тъй като Астрия се води проруски настроена държава и с подобна визита в момент, в който всички членки на ЕС имат общ подход спрямо Русия, това със сигурност не играе добра роля за новия канцлер на Австрия. 

По повод военния неутралитет, който поддържа Австрия и за това, че не изпраща оръжие на Украйна, но осигурява хуманитарна помощ Чакърова коментира:

„Австралийското правителство със сигурност ще трябва да се сблъска с въпроса - какво ще бъде бъдещето на този неутрален статус. При положение, че като членка на ЕС Австрия има определени ангажименти по отношение на общата политика на сигурност и отбрана в рамките на ЕС.“

Чакърова не очаква, че ще има доставки на оръжия спрямо Украйна. Също и не смята, че ще има международни военни бази на австрийска територия, както и дебат по отношение на присъединяването към НАТО.

Вижте цялото интервю на Велина Чакърова във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад