Наталия Киселова: По принцип е възможно оспорване на изборните резултати

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поведението на зам.-министър Михаил Стойнов не е престъпление и предполагам, че ще бъде квалифицирано като нарушение по смисъла на Изборния кодекс, но то доведе до "ефекта на пеперудата" и се отрази в сериозна логистика - първо да се транспортират машините, след това да бъдат прибрани отново. Но има и един скрит ефект - може би извеждането на машините от възможността гражданите да ги използват при гласуване повиши малко ниската избирателна активност. Това каза в студиото на "Денят започва" Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в СУ.

"По принцип е възможно оспорване на изборните резултати, но трябва да се посочи точно в коя община и коя секция има нарушение. Машини нямаше, но според мен, не това ще бъде основанието за оспорване на резултатите, а по-скоро, или обявените за недействителни бюлетини, тъй като машините ги свеждат до нула, или заради сгрешени протоколи." 

Според Киселова, протоколите са направени така, че гражданите е трябвало да гласуват с всички възможни бюлетини. Това е една от причините да има проблем с контролите при попълване на протоколите в секционните комисии.

"Всички тези детайли и нюанси доведоха до усложняване на протоколите. Уж се опростява, но всъщност се усложнява процеса и според мен ще има много недействителни бюлетини."

По думите й, за привържениците на машинния вот, основната теза е, че с решението на ЦИК са ограничени във възможността да гласуват така, както желаят. Но двете грасувания са равностойни и, когато едното е невъзможно, по една или друга причина, се преминава към другото, подчерта Киселова.

Вижте целия разговор във видеото.   

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад