Науката срещу вируса: кой печели – проф. Георги Момеков

Предаване: Панорама, 10.09.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ковид 19 е един нековенционален противник, за една година това е безпрецедентен напредък - в рамките на първия месец беше секвениран геномът, през февруари миналата година бяха направени пилотните партиди на първите RNK ваксини, каза в "Панорама" проф. Георги Момеков, председател на Българското дружество по фармация.

Днес FDA(Агенция за контрол на храните и лекарствата) разреши официално RNK ваксината, вече не под условие и има медикамент, който в определена ситуация помага на пациентите, има някои лекарства, които се спрявят с това свръх възпаление, което има при Ковид, съобщи проф. Момеков.

България ще остане като една от страните, които са се наредили на едно от първите места по смъртност. Проф. Момеков посочи, че е трудно да се отговори на какво се дължи това, защото е мултифакторен този процес. 

"Сега, може би, е времето да се взимат политически неизгодни решения, но след време някой да каже: живях по времето на тези политици, които се хванаха за ръце и ни изведоха от това нещо", отбеляза Георги Момеков. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад