Недостиг на медицински сестри в Белодробната болница във Велико Търново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Белодробната болница във Велико Търново се нуждае спешно от медицински сестри. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" директорът на лечебното заведение д-р Стела Денчева.

Медицинските сестри напускат болница, поради две основни причини. Обезпокоени, че лечебното заведение ще бъде закрито, заради недостиг на медицински персонал, те си търсят нови работни места. На второ място сред мотивите за напускане е натовареността.

"В момента една медицинска сестра обслужва 40 тежко болни пациенти", посочи д-р Стела Денчева и поясни, че ситуацията е такава в цялата страна.

Единственият начин за задържане на персонала са по-високите възнаграждения, допълни д-р Денчева. Тя подчерта необходимостта от изравняване на стандарта на лекарите, работещи в Западна Европа с този на българските медици.

Междувременно в болницата са новоназначени 6 лекари. Те са млади и амбициозни, желаещи да специализират пулмология.

Всички 53 легла в Белодробната болница са заети. 20 от тях са за лечение на COVID пациенти, а останалите са за лечение на пациенти с белодробни заболявания и туберкулоза.

"За жалост вълната се надигна. Случаите са много, има недостиг в лечебните заведения в областта. Претоварени сме. Това е ситуацията", допълни д-р Денчева.

Прякото включване на Зорница Илиева може да гледате във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад