Недостиг на работна ръка тревожи туристическия бранш по морето на прага на летния сезон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морето - липсата на работна ръка. Недостигът се компенсираше с кандидати за работа от трети страни,  но тази година това е под въпрос заради проблемите с издаването на визи на работниците.

Миналата седмица Народното събрание прие промени в Закона за чужденците, за да се облекчи режима на тяхното издаване. Навременна ли е мярката, ще помогне ли тя и има ли работници за летния сезон?

“Ние усещаме огромен проблем. На първо място е самата бюрокрация, която е изключително тежка. Тук ще се позволя сравнение с Полша, където подаването на документите става по електронен път, изключително лесно е - буквално с един клик на мишката. Следва бюрокрацията по обработка над документите, издаването на разрешителни от Агенция по заетостта, миграция и стигаме до Външно министрество и визите”, коментира в “Денят започва” Александър Александров - хотелиер в Слънчев бряг.

Той отбеляза, че “вече сме част от Шенген, което допълнително усложнява самата процедура” и даде пример с 40 потенциални служители от Непал - около 20-25% от персонала, за които са подадени документи в началото на годината:

“Разрешителните вече са излезли и ние получихме отговор, че визите могат да им бъдат издадени на 24 ноември, а разрешителното се издава за конкретния сезон.”

Подобна е ситуация в почти всички хотели в Слънчев бряг, отбеляза Стойка Терзиева - член на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

“Всички колеги споделят, че имат нужда от персонал от трети страни и че са подали документи. Някои вече имат готови разрешителни, имаме и час за интервю в съответните консулски отдели, но възможните датите, на които ще се издадат визите, са през ноември и декември”, обясни тя.

Според юрисконсулта в миграционен център в Бургас Пламен Дотов приетите промени в Закона за чужденците няма да повлияят положително на критичната ситуация с недостига на работна ръка през предстоящия летен сезон, резултати ще има едва през следващата година.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад