ЦИК и организацията на изборите - коментар на Ваня Нушева и проф. Михаил Константинов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Обучението на секционните комисии ще бъде съществен проблем, предизвикателство в организацията на предстоящите избори “2 в 1”. Това сочи и наблюдението на изборите през последните 10 години. Това каза в студиото на “Денят започва” Ваня Нушева - доктор по политология и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”.

“Практиките за въздействие върху избирателите, купуването на гласове, натиск върху избирателите - това обстоятелство няма как да пренебрегваме, защото изследването на местните избори показва, че 92% са гласували свободно, но останалите 8% дават различни отговори”, подчерта тя.

Според нея “в контекста на сегашните избори е много актуално начинът, по който предизборната кампания се провежда”:

“Как се фокусира вниманието на медиите, на кандидатите върху актуалните теми, за да бъде привлечено вниманието на хората, за да не стават обект на черен пиар или хибридна пропаганда.”

Проф. Михаил Константинов заяви, че очаква добри новини около организирането и провеждането на престоящите избори за евродепутати и народни представители. Той припомни изборите “2 в 1”, проведени през 13 октомври 1991 година:

“Тогава се произведоха първите демократични избори след тези за Велико Народно събрание в Републиката България, които бяха местни и парламентарни. Местните избори са най-сложните, а след тях по сложност са парламентарните. Тогава също имаше много опасения какво ще правим, но резултатът беше прекрасен. Така че аз съм сигурен, че резултатът ще бъде много добър.”

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад