Недялко Йорданов: Любовта все пак побеждава! Когато омразата победи, ние ще изчезнем

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Светът съществува, защото любовта все пак побеждава омразата. Когато омразата победи, ние ще изчезнем.

Това заяви в интервю за "Говори сега" любимият на поколения българи поет Недялко Йорданов. В момента той е в къщата си в Бургас, където прекарва лятото и месец през зимата.

"Станах на 81 години и се научих да ценя всеки час, всяка сутрин или може би късно вечер аз публикувам по едно стихотворение във Фейсбук. Това е вече в продължение на 3-4 години. Опитвал съм се да спра, обаче моите приятели от Фейсбук не ми дават да спра", каза Недялко Йорданов.

Книгата му "Епопея на незабравимите" е реплика към Иван Вазов. В нея има стихотворения за Ботев, за Левски, за Петко и Пенчо Славейкови, за Яворов, Дебелянов, Багряна, Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Радой Ралин, Валери Петров и др. Книгата завършва със стихотворение за Петя Дубарова.

"Вазов ми е много близък, с годините аз го гонех, гонех, сега съм го задминал с 10 години и ми е много смешно понякога, понякога ми е странно, че съм толкова стар вече", коментира поетът.

Има три страници във Фейсбук с общо 30-40 000 приятели. Любопитни са му впечатленията на хората, докато на неговите концерти отзвукът на публиката са ръкоплясканията. Предстои му нов рецитал в НДК.

"Не искам да се предавам. Мога още. Макар че е уморително по два часа прав да стоиш, никак не е малко. Но трябва. Това ми поддържа духа и физиката. Никога не съм си мислел, че поезията е самозадоволяване", допълни поетът.

Почнал е да пише и роман. Определя се като ненаситен. Не иска друг живот, ако има възможност, би го изживял по същия начин - с всичките си разочарования, грешки, радости и болки.

Обикновено пише, когато му е тъжно, когато нещо го боли, така му минава болката. Но е убеден, че поезията и изкуството не може без ответната страна, няма смисъл.

"И аз винаги я търся - реакцията на публиката, на читателите, това ми е много нужно".

Вижте още от разговора на Айше Сали с любимия на поколения българи поет във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад