Никола Минчев: Промените в Конституцията осигуряват реално съдийско самоуправление

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Удовлетворен съм от измененията в Конституцията, които приехме окончателно вчера, защото чрез тях осигуряваме независимостта на българския съд, гарантирана през съдийското самоуправление. Другата заложена цел - прокуратурата да стане автономна, но и отчетна, също е постигната в окончателно приетите промени. Това каза в "Денят започва" Никола Минчев, зам.-председател на НС, ПГ "Продължаваме Промяната - Демократична България".

"За първи път имаме реално съдийско самоуправление. Именно този орган, който вече има мнозинство от съдии, избрани от съдии, ще избира педседателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и ще решава всички други въпроси, които касаят работата на съдебната система, без да има възможност председателите на ВКС и ВАС да се избират през главата на съдиите, защото се избираха от пленума на ВСС, т.е. парламентарната квота и прокурорската квота можеха да надделеят над съдиите."

Минчев обясни, че при прокуратурата се залага различна цел. Тя е страна в процеса и се подчинява на различни правила. Прокуратурата изпълнява функцията на държавно обвинение.

Целия разговор вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад