Васил Симов: Пазарът е спокоен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Декември тази година цените на основните борсови стоки пшеница, царевица, слънчоглед са по-ниски в сравнение с декември миналата година. Повечето борси по света отчитат намаление на основните борсови стоки, които имат хранителен елемент, в рамките на 25-30%. Това каза в "Денят започва" главният изпълнителен директор на "Софийска стокова борса" Васил Симов.

"На планетата Земя тазгодишната реколта е много добра. Производството на пшеница отново е по-голямо. При царевицата е още по-голям ръстът в световен мащаб, а това увеличава преходните запаси."

Симов обясни, че всичко това невинаги се транслира към цената на крайния продукт, тъй като влияние оказват и други фактори. През годината се вдигна цената на труда, минималната работна заплата, която от следващата година е предвидено ново повишаване. Цената на електроенергията, цената на горивата също влияят върху крайния продукт.

"Така че ние не можем да кажем, че хлябът е поевтинял с 30% или месото е поевтиняло с 30%, но самият факт, че хранителните продукти не са много по-скъпи отколкото миналата Коледа е добър, притеснението на населението идва от по-ниските заплати и по-ниските пенсии, които получават."

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад