Николай Милков за случая "Пендиков": България ще вземе всички мерки, те вече са в ход

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България ще вземе всички мерки по отношение на случая "Пендиков" и те вече са в ход. Това заяви в "Денят започва" служебният министър на външните работи Николай Милков.

Той допълни, че когато се е случила атаката срещу Пендиков в РСМ, първоначално е имало стъписване и са признали на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков бил наркоман и наркодилър, а най-смелите твърдят, че българките клубове са места на организирана престъпност и че се финансират от наркотрафик. 

"Това е наратив, който не можем да споделяме и ще вземем всички мерки", каза Милков.

Той вече е информирал на Съвет по външни работи в Брюксел външните министри на страните членки на ЕС. Разпространен е до всички държави членки писмен меморандум по тези въпроси. Предстои да бъде направена среща у нас с всички посланици на държавите членки. Ще използват и други механизми, включително механизма на ОССЕ, които имат още наблюдаваща мисия в Скопие. Имаме инструментите на Съвета на Европа, уточни Милков.

Външният ни министър заяви още, че за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари, двете страни и основно институциите в РСМ трябва да запазят спокойствие и да се въздържат от каквито и да било провокации, за да се осигури необходимия ред, така че всеки който желае да отиде и да се поклони.

Той напомни, че в центъра на Френското предложение е спазването на правата на нашите сънародници в РСМ.

Не пожела да коментира думите на македонския президент Стево Пендаровски, а само каза:

"Като доктор по история мога да кажа, че ако има жертви от едната страна - той споменава за 12 човека, аз бих споменал за хиляди души, които са били избити, 300 000 прогонени между двете войни. Сигурно е чувал за "Голий оток", където след Втората световна война са били интернирани и загинали стотици българи, само заради това, че имат българско самосъзнание. Те нямат представа за историята си, защото още не са отворили архивите на тайните си служби, може да им помогнем за това, ако желаят", каза Милков.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад