Николай Ненчев: Обезпокоителен е докладът за състоянието на отбраната и най-вече некомплекта на българската армия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Форма на задължителна военна служба трябва да бъде обсъдена. Това е записано в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на страната ни, който през седмицата беше приет в Комисията по отбрана. Дълго отлаганата тема вече сериозно се обсъжда в повечето страни от НАТО. Към момента Турция, Норвегия, Гърция и Литва върнаха казармата. Латвия я възстанови в началото на тази година. За задължителната военна служба и сигурността разговаряхме с бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

“Средата за сигурност е силно увредена. Особено обезпокоителен е докладът за състоянието на отбраната и най-вече некомплекта на българската армия, който е близо 22%. Много силно ме безпокои и липсата на офицерски състав”, посочи той.

По думите му според изготвен от комисията доклад един професионален войник излиза по-евтино на държавата, отколкото един наборен войник. Освен това трябва да се помисли в рамките на какво време ще бъдат обучавани наборните войници, защото анализът показва, че поне една година е нужна, за да се подготви един кадрови войник да изпълнява своите задължения.

Следват и още въпроси.

“На първо място, ако влезе в сила подобен закон, имаме ли готовност, имаме ли материалната база за тези стотици хиляди млади хора, които трябва да влязат на наборна служба? Освен това по силата на европейската конвенция мъжът и жената от всички страни-членки са равни. Това означава ли, че трябва да призовем и българските девойки да служат? Какво правим с хората, които са с двойно гражданство и не живеят в България? Какво правим с тези младежи, които ще откажат да служат и тъй като сега е много лесно да напуснат страната, дали няма да отидат някъде, за да не служат? Ако Народното събрание реши, че трябва да върнем наборната служба, трябва да има някакво възрастово ограничение”, отбеляза Ненчев.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад