За старите и новите в митниците - гледната точка на един бивш ръководител

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Един от най-опасните и най-смъртоносни бизнеси по цял свят е този, свързан с контрабандата. Не един и двама са показно убитите у нас бизнесмени, за които е било публична тайна, че се занимават с контрабанда на храни, горива, цигари, оръжие, наркотици - все бизнес, за който се твърди, че преди 1989 г. е бил част от държавната политика.

 

Преди седмица се заговори отново за контрабанден канал за цигари, който по данни на прокуратурата е заплел в мрежите си високопоставени държавни служители. Официално с обвинение за участие в такъв канал е уволненият преди няколко дни директор на “Митниците” Петя Банкова.

Снимки на вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев с лица, сочени за контрабандисти, изтекли незнайно как, обиколиха медиите. Самият Коцев се превърна в защитен свидетел, но пък самоличността му беше разкрита бързо. От изнесените материали на разследващите по случая беше споменато, че издирван за този канал е Никола Николов по прякор Паскал. За него публикации в медии отпреди 10 години твърдят, че се занимава с контрабанда. Стари полицаи разказват, че кариерата му започва в началото на 90-те като партньор на Иван Тодоров - Доктора.

Вижте репортажа, който намерихме за Паскал в архива на БНТ. Тогава над него работи Мариела Драголова.

Следва разговор за това кой е Паскал, кой е Доктора и как са действали и действат ли още каналите на бившата държавна фирма за търговия с оръжие “Кинтекс” с Георги Шишков, бивш началник на Митница Свиленград.

Вижте видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад