Николай Василев: За мен последните години бяха фискално безотговорни и се надявам това да спре

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Парите в държавата не са свършили съвсем. Причината е, че имаше две десетилетия на добра финансова стабилност, когато държавата остана с нисък дълг като процент от БВП и дълги години имаше излишъци, това каза в "Денят започва" бившият икономически министър Николай Василев.

Тази епоха обаче приключи преди година и половина. Напоследък ни управляваха хора, които искрено вярват, че колкото по-големи дългове се вземат и колкото по-големи харчения прави бюджетът, толкова по-добре, коментира той.

"Аз смятам, че когато държавата харчи много, тя първо прахосва парите за неща, които не са приоритетни и не толкова нужни, и второ - никой не мисли за утрешния ден."

Категоричен е, че държавата е по-добре да се управлява без дефицити, без дългове, когато няма нужда от това. По думите му в момента няма нужда от това.  

Отново призова да бъде изнесена информация за това как са похарчени 9 млрд. лева за 9 дни в края на миналата година. "Въпросът ми е как успява едно чисто ново правителство да изхарчи толкова много пари? Къде са обществените поръчки? Какви договори, за какво? За мен последните години бяха фискално безотговорни и се надявам това да спре."

Николай Василев подчерта още, че състоянието на държавата е такова, каквото го е обрисувала служебният финансов министър. "За догодина тя предвижда, че ако не се вземат мерки, дефицитът може да стигне 11 млрд. лева."

Резултатът от големите дефицити е, че някой ще ни вдигне данъците.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад