Развръзката след вота - има ли възможни коалиции?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Равносметката след вота. Има ли шанс за съставяне на стабилно управление или се задълбочава политическата криза - анализ на политолозите Слави Василев, Стойчо Стойчев и доц. Петър Чолаков.

Има смисъл да се мисли за управление, в което участват ГЕРБ, Демократична България, Продължаваме промяната. Въпросът е, ако такова управление се случи, какво ще донесе това за отделните формации? Дали те са готови да се жертват? ГЕРБ няма да са жертва. За Продължаваме промяната и за Демократична България участие във властта с ГЕРБ, включително и без Борисов, би довело до тежки политически последици. От тази гледна точка това, което казват от Продължаваме промяната, че няма да работят с ГЕРБ, има безспорно смисъл, коментира
доц. Петър Чолаков.
 
Всяка една партия гледа своя интерес. Продължаваме промяната нямат никакъв интерес да се коалират с ГЕРБ, защото това ще им отреди същото място на безпринципност, каквото се възприема за голяма част от останалите партии. Политическата ни система е в абсолютен ступор. Хората се умориха от гласуване - умориха се да търсят надежса и път, за да излезем от ситуацията, в която се намираме. Рано или късно ще трябва да се постави въпросът за начина, по който съществува нашата парламентарна форма на управление. Това е мнението на Слави Василев.

Според Стойчо Стойчев най-вероятно, когато ЦИК изнесат окончателните данни за това колко депутати има всяка от парламентарните групи, ГЕРБ ще направят изявление. След направените вече заявление от останалите политически сили, нещата отиват към това да няма ясно мнозинство и съответно служебен кабинет на президента Радев да продължи да управлява. Съответно вероятността да ходим отново на избори след Нова година е все по-голяма.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад