Николина Кунева, посланик на България в Иран: България винаги е подкрепяла търсенето на решения на иранския ядрен въпрос по дипломатически път

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Иран е най-засегнатата държава в Близкия изток и от най-засегнатите в световен мащаб, като броят на заразените от началото на епидемията надхвърля 1 400 000 души. Вследствие на усложнение са починали до момента близо 58 000 души" съобщи за "Светът и ние" Николина Кунева, посланик на България в Иран. 

От февруари миналата година, когато е бил отбелязан първият случай на Ковид 19, правителството в страната предприема различни противоепидемични мерки, като се търсят балансирани решения за намаляване негативните ефекти върху иранската икономика. 

"В момента в страната се води засилена информационна кампания, обществото, като цяло, се съобразява с мерките", отбеляза посланик Кунева. 

Задължително е носенето на маски навън, продължава да действа вечерен час за придвижване с автомобили между 21 и 4 часа, има забрана за провеждане на мероприятия от обществен характер. Големите ученици и студентите се обучават онлайн.

Спазването на мерките е довело до намаляване броя на новозаразените. Към момента нивата са към 6000 души дневно, спаднал е и броят на смъртните случаи. Иран разработва собствена ваксина.

Отношенията на Иран със САЩ бяха доста обтегнати през последните години. "Очакванията към новата администрация са свързани основно с възможността за промяна на досегашнаъта политика на максимален натиски на САЩ, която включваше налагане на едностранни икономически санкции върху ключови отрасли на иранската икономика. Тези очаквания се основават на предизборните ангажименти на президента Байдън, който декларира подкрепа за всеобхватния план за действие и намерение САЩ да се върнат като страна в него", отбеляза посланик Кунева. 

Позицията на България по отношение на ядрената програма на Иран е, че страната ни винаги е подкрепяла търсенето на решения на иранския ядрен въпрос по дипломатически път, подчерта Николина Кунева. 

"Аз лично считам, че в Иран българската позиция се възприема много положително", каза още посланик Кунева.