Нику Попеску: Турция спечели репутация от конфликта в Нагорни Карабах

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Азербайджан спечели войната, но това не е безусловна победа, заяви изследователят от Европейския съвет за външна политика Нику Попеску.

Според него не е невъзможно елементи на този конфликт да продължат да влияят върху външната политика на Азербайджан, Армения и присъствието на Русия в Кавказ.

„Азербайджан определи момента, в който този конфликт избухна. Ако погледнем поведението на Азербайджан, през последните 15 години страната забогатя благодарение на нефтените находища. И Азербайджан се опитва да си върне контрола върху териториите около региона на Нагорни Карабах. Турция също участва в съвместните военни операции, което обяснява и ситуацията в момента. Русия в по-малка степен подкрепя Армения, отколкото планираше да го направи“, заяви Попеску.

Сега Турция е по-видим участник в Южен Кавказ. Сигурно е, че доверието и престижът на Турция се увеличават. Нейните военни се доказаха като съюзник на Азербайджан. Дроновете се използват нашироко и това е реклама за турската военна промишленост. Турската армия се смята, че е координирала кампанията, което показва, че Турция е една компетентна военна сила в региона. Турция спечели репутация, допълни експертът.

Последни броеве

Акценти