НИМХ: Нивата на Нишава и Искър постепенно се понижават и това ще продължи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В по-голямата част от наблюдаваните реки в страната има повшаване на нивата вследствие на валежите, комбинирани със снеготопене. Така обобщи картината в страната през последното денонощие Валерия Йорданова, дежурен хидролог от НИМХ. Според нея значителни повишениня вчера са били регистрирани във водосбора на р. Нишава, в горното и средното течение на р. Искър, на р. Струма и нейните притоци. В последните часове обаче се наблюдава понижение в тези басейни и тенденцията е то да продължи.

На изток водните нива все още се покачват. По-значителни повишения - над 100 см - са регистрирани във водосборите на р. Тунджа и нейния приток р. Мочурица. При р. Марица по-големи са повишенията в родопските ѝ притоци и р. Харманлийска - с повече от 1 метър - за последното денонощие. Значителни са повишенията във водосбора на р. Арда - в основната река - над 2 метра, както и в притоците й - над 1 метър.

Прогнозата на хидролога е, че вследващите часове реките в Западно-беломорския басейн реките постепенно ще се оттичат. В Черноморския водосборен басейн нивата ще продължат да се повишават и днес, тъй като валежите продължават. Повишение ще има във водосборите на Марица и Тунджа. В Арда и долното течение на Марица повишението на водните нива ще продължи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад