Нона Караджова: До 2030 г. могат да се намалят парниковите емисии, ако всички проявят амбицията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова света да обяви извънредно климатично положение. Тои призив той отправи на виртуална среща на върха, провеждаща се на петата годишнина от подписването на Парижкото споразумение за климата, да се намалят световните емисии на парниковите газове с 45% до 2030 година в сравнение с нивата от 2010 година.

"Може да се случи, ако всички държави проявят амбицията, която прояви Европейският съвет", смята бившия мининистър на околната среда и водите Нона Караджова.

На 10 и 11 декември се приеха ключови решения. Едно от тях е да се увеличи нивото на амбиция на ЕС за намаляване на парникови газове.

Караджова обясни, че на призива на Гутериш са реагирали няколко държави от най-големите емитери на парникови газове. Сред тях са Китай и САЩ.

"Джо Байдън, новоизбраният американски президент, заяви, че още в първия ден от встъпването си в длъжността, ще се върне отново в Парижкото споразумение. Това дава шанс нещата в света да се случат. Разбира се, очаква се какво ще кажат Русия, Бразилия, Австралия, които все още не са заявили нови по-амбициозни нива", каза Караджова.

По нейно мнение цялото общество - от политиците, които взимат решения, през бизнеса и гражданите в ежедневието си трябва да помогнат, за да не се стигне до там, че в резултат на парниковия ефект температурите да стигнат до нива, които да доведат до катаклизми и до изчезване на биоразнообразието.

"Хубавата новина е, че като преходно гориво за страните до 2030 година се допуска и природния газ, а много вероятно и атомната енергия. Това е много сериозен шанс за нашата страна по-безболезнено да мине тоя преход до 2030 година", обясни Караджова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад